28 Temmuz 2015 Salı

28 Temmuz 2015 Fenerbahçe -Shaktar Donetsk Maçı

Fenerbahçe -Shaktar Donetsk maçı saat 21.00'de, D Smart 77. kanalda.


Fenerbahçe, Avrupa Kupalarında 191. Maçına çıkıyor. Takımımızın bugüne kadar oynadığı 190. Maçta 67 galibiyeti, 37 beraberliği ve 86 yenilgisi bulunuyor. Attığımız 237 gole karşı kalemizde 294 gol gördük.

İç sahada 95. Maçına çıkacak Fenerbahçe’nin 45 galibiyeti, 19 beraberliği ve 30 mağlubiyeti var. Shaktar önünde ihtiyacımız olan galibiyete, Fenerbahçe’nin iç sahada ulaşma oranı %47.
Galibiyet alırken, gol yememek de bu elemelerde çok değerli. Fenerbahçe’nin iç sahada bugüne kadar aldığı 45 galibiyetin, 25’i gol yemeden geldi.

Fenerbahçe, bugüne kadar Ukrayna takımlarından sadece Dinamo Kiev’le eşleşti. Fenerbahçe Kiev takımına karşı 2 beraberlik, 2 mağlubiyet aldı. 3 gol atıp altı gol yedi.
Fenerbahçe 2006-2007 sezonunda Şampiyonlar Ligi ön elemesinde  eşleştiği Dinamo Kiev’e dışarıda  3-1 ve  evinde 2-2’lik sonuçlarla elenmişti.

Dinamo Kiev:3 Fenerbahçe:1 (9 Ağustos 2006)

Bir sezon aradan sonra, Şampiyonlar Ligi gruplarında Dinamo Kiev’le karşılaşan Fenerbahçe, evinde 0-0 berabere kaldığı rakibine deplasmanda 1-0 yenilmişti.

Fenerbahçe: 0 Dinamo Kiev:0 (30 Eylül 2008)

Ön elemelerde 15. Eşleşmesine çıkacak Fenerbahçe 7. Kez gruplara kalmaya çalışacak.14 Ön Eleme eşleşmesinin 8’inde tur atlayan Fenerbahçe, 6’sında elendi. Shaktar, Şampiyonlar Ligi’nde şimdiye kadar 10 kere mücadele etti.Shaktar Donetsk, daha önceki 15 ön eleme eşleşmesinin 10’unda tur atladı.Son 5 Şampiyonlar ligi macerasında ise ön eleme oynamadan direkt gruplara katıldı. Shaktar takımı en son ön elemeyi 2009-2010 sezonunda oynamış, ve UEFA kupasını kaldırdığı sezonun hemen ertesinde oynadığı bu ön elemede şok edici bir şekilde Romanya temsilcisi FC Timişoara’ya elenmişti.

Shaktar son ön elemesinde FC Timişoara'ya elenmişti.


Shaktar'ın kendi stadlarında öldürülen başkanı Akhat Bragin
Shaktar 1936 yılında kurulan bir takım. Sovyet liginde orta sıra takımı olan Shaktar, zaman zaman kupada varlığını gösteriyordu. 1992 yılında Ukrayna ligi kurulduktan sonra bu görünümünü birkaç sene koruyan Shaktar, eski başkanı Akhat Bragin’in kendi stadlarında bombalı bir saldırıda öldürülmesinden sonra 1996-97 sezonundan itibaren yerine gelen ve  dünyanın sayılı zenginlerinden olan yeni başkan Rinat Akhmetov ile şahlandı.1996-97 sezonundan sonra ligin 2. Takımı konumuna yükseldi ve günümüze kadar her sezonu ya birinci ya ikinci bitirdi. Ukrayna liginde ilk şampiyonluğunu 2001-2002’de alan Shaktar, Lucescu göreve gelene kadar Dinamo Kiev’in gölgesindeydi. Lucescu’nun gelişi ile 11 sezonda 8 şampiyonluk ve UEFA kupası geldi.”
Aleksei Stekhanov
Shaktar’ın lakabı madenciler. Shaktar lakabını Stalin döneminin popüler madenci figürü Aleksei Stakhanov’dan almıştır.Stakhanov Sovyet Rusya döneminde vatanı için çok hızlı bir şekilde üretim yapan bir madenci figürü olarak popülerleşmişti.Takımın ilk ismi bu nedenle Stakhonevts’dir. Takımın  maskotunun köstebek olması da bu nedenledir.
Bernd Schuster, Nevio Scala, Mircea Lucescu bu üç tanıdık isim Beşiktaş’ı çalıştırdığı gibi Shaktar’ı da çalıştırmıştır. Nevio Scala, Shaktar’a ilk şampiyonluğunu yaşatan teknik direktördür.
Yabancı futbolcu kuralı değiştikten sonra gözler takımımızın yabancı forvetlerinde olacak. Fenerbahçe’nin Avrupa tarihinde Türklerden sonra en çok golü atan futbolcular Brezilyalılar ve Hollandalılar.Bugüne kadar Brezilya’lı futbolcular 40 , Hollandalılar 8 gol atmış. Forvette, Bnrezilyalı ve Hollandalı olması gerçekten umut verici.

Fenerbahçe’ye başarılar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder