29 Temmuz 2015 Çarşamba

FK Rabotniçki

FK Rabotniçki'nin Kurucusu
Dane Krapcev

Trabzonspor'un  Perşembe günü (30.07.2015) konuk olacağı FK Rabotniçki,  1937 yılında kuruldu. Kulüp Makedonya'nın başkenti Üsküp'te  "Debar Maalo" semtinde dönemin aktivisti Dane Krapcev tarafından kurulmuştur. Mahalle takımı olarak kurulan Rabotniçki'nin; isminin anlamı "İşçiler" demektir ve bu isim yine mahalli bir toplantıda kararlaştırılmıştır.

Kulübün isminin "İşçiler" olması ve renginin kırmızı olması, dönemin Yugoslav yönetimince tepki çekmiş. Kulübe kuruluş aşamasında birçok zorluk çıkartılmıştır. Hatta kulübün renkleri siyahla değiştirilmeye çalışılmıştır.

Makedon ligi (Prva Makedonska Fudbalska Liga) 10 takımdan oluşuyor. Ligde FK Vardar'ın üstünlüğü bulunuyor. Vardar'ın 8 şampiyonluğunun bulunduğu ligde, Rabotniçki'nin 4 şampiyonluğu bulunmakta. Makedon futbolunun en önemli sponsoru Kometal'in desteklediği yıllarda Rabotniçki, Vardar ile farkı neredeyse kapatmıştı. Ancak Kometal, FK Vardar'ı destekleme kararı alınca fark tekrar açıldı.

Rabotniçki, 11. kez Avrupa kupalarına katılıyor. Bu 11 macerada toplamda 13 kez tur atlamayı başardı. Ancak bu turların hepsi ufak ölçekli takımlara karşı: (Skonto Riga, Dudelange, Debrecen, Gorica, Zrinjski, Crusader, Lusitans, Mika, Trans Tallin, Juvenes Dogana, Anorthosis) Tarihinde en büyük başarısı Rum ekibi Anorthosis'i elemek olan Rabotniçki, İngiliz Bolton'a sadece 1 farkla elenmişti. Bu sene ise Estonya temsilcisi Flora'yı ve Litvanya temsilcisi Jelgava'yı 1-0 yenildiği maçlardan sonra evinde aldığı 2-0'lık galibiyetlerle eledi.

Lokomotiv Moskova,Basel, Lille, Bolton, İnter Bakü, OB Odense, Liverpool, Lazio,HJK Helsinki; Rabotniçki'yi eleyen takımlar. Genel olarak Rabotniçki dişine göre takımları eleyebilen ancak güçlü takımlara karşı varlık gösteremeyen bir görünümde.

Takım maçlarını Philip II stadında oynuyor. Philip II stadının ismi, Büyük İskender'in babasından geliyor. Stad FK Vardar ve Rabotniçki'nin maçlarına ev sahipliği yaptığı gibi milli takım tarafından da kullanılıyor. 2017 yılında, UEFA Süper Kupa finali bu stadta yapılacak. Böylece ülke, tarihinde ilk kez bir büyük finale ev sahipliği yapacak.
Philip II Arena, yaklaşık 33.000 seyirci kapasiteli.
Takımın en kariyerli oyuncusu Baze Ilijoski ... Japonya, Romanya, Tayland, G.Kore'de de futbol oynayan Ilijoski, aynı zamanda takım kaptanı. Orta sahada görev yapan Kosovalı Suad ve Emir Sahiti  kardeşler ise takımın genç yıldız adayları.

Takımın eski teknik direktörlerinden Dorde Jovanovski, 80'li yılların sonunda Samsunspor ve Ankaragücü formaları giymişti.
Jovanovski 2003-2007 arası Rabotniçki'yi çalıştırdı.
Eşleşme aynı zamanda geçen yıl trafik kazasında kaybettiğimiz Trabzonsporlu eski Makedon kaleci Petar Miloşevski'nin de hatırlanması açısından önem taşıyor.

Miloşevski, Türkiye'de Trabzonspor
ve
Malatyaspor'da toplam 6 yıl görev yapmıştı.
Maç, 30 Temmuz Perşembe günü saat 21.00'da başlayacak ve D- Smart'tan canlı yayınlanacak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder